Amit a bölcsességfogakról tudni érdemes, avagy „Segítség, nő a bölcsességfogam!”

 

Ha azt érzed, hogy…

 

 • Ha azt érzed, hogy a fogaid torlódnak annak ellenére, hogy már volt fogszabályozó kezelésed, és a hátsó fogak környékéről gyakran feszítő érzést érzel.
 • Ha kisugárzó fájdalmad van a torok, fül, szem, vagy a többi fog irányába, mely feltehetően a bölcsességfog környékéről ered.
 • Ha a bölcsességfogad koronája körül folyton fájdalmas, duzzadt, vörös az íny
 • Ha a teljesen egészséges hetes fog (második nagyörlő) hátsó része hirtelen kisugárzó erős fájdalmat jelez
 • Ha kellemetlen a leheleted annak ellenére, hogy jól tisztítod a fogait, a bölcsességfog körüli íny időnként gennyes gyulladással reagál, mert a fog környéke nem tisztítható, akkor biztos lehetsz benne, hogy a bölcsességfogaddal van a probléma!

Mi a megoldás a bölcsességfog okozta problémákra?

A hosszú távú megoldás az esetek döntő többségében a fog eltávolítása. Amennyiben szájsebész szakorvos végzi, kíméletes módon és gyorsan megtörténhet a beavatkozás.

Miért minket válassz?

 • Mert a lehető leghamarabb reagálunk a problémádra és megszabadítunk a fájdalmadtól
 • Mert sokéves tapasztalat és rengeteg bölcsességfog-eltávolítás van a hátunk mögött
 • Mert megértőek vagyunk a helyzeteddel, és tudjuk, hogy milyen fontos most számodra a támogató és professzionális hozzáállás
 • Mert gyorsan és kíméletes fogjuk végezni az eltávolítást, így rájössz majd, hogy nem volt miért izgulnod

Időpontok akár aznapra is szájsebészhez:

Bölcsességfog kisokos

Miért éppen bölcsességfog?

A maradófogak a tejfogat meghatározott sorrendben váltják, 5-6 éves kortól kb 18 éves korig zajlik le a fogváltás, ugyanis az utolsó előtörő fogunk a bölcsességfog. -ezért kifejező az elnevezése, mert klasszikusan a felnőtt korba lépéssel tör elő a zavartalan fogváltás esetén, minden középvonaltól számolt oldalon a nyolcadik fogként.

Egyáltalán miért pont a bölcsességfogaink problémásak?

Az egyedfejlődés során az ember arckoponyája megkisebbedett az agykoponyához képest, hiszen az emberi értelem fejlődésével az agykoponya egyre nagyobb szerephez jutott, míg a konyhatechnológia fejlődésével az arckoponyán tapadó erős rágóizmok már kisebb szerephez jutottak. A megkisebbedett arckoponyában így egyre kevésbé fértek el helyhiány miatt a fogak, ezért rendkívül gyakori, hogy a bölcsességfog rendellenes helyeztben tör elő, vagy megreked az előtörésben, és egyáltalán nem jelenik meg a szájüregben. A rossz hír az, hogy ezek a fogak a legtöbb esetben igen kellemetlen problémákat tudnak okozni.

Hogyan zajlik a fog eltávolítása?

A helyi érzéstelenítés bőségesen elegendő: ez azt jelenti, hogy a szokásos fogászati érzéstelenítés mellett biztonsággal elvégezhető, a műtét során nem lesz éles fájdalom. Amennyiben a fog a szájüregen belül előtört, azaz a koronai része teljesen szabadon van, úgy a szokásos módon emeljük ki a fogat, ha azonban csonttal fedett pozícióban van, akkor felhajtjuk a nyálkahártyát, mint egy borítékot, a fogat felszabadítjuk a csont alól és kiemeljük. A felemelt nyálkahártyát visszafektetjük a csontra és varratokkal rögzítjük. Ezt az eljárást nevezzük feltárásnak.

Egy hét múlva visszarendelünk varratszedésre.

Mire kell figyelni a bölcsességfog műtét után?

Mivel a fog helyén egy vérrög fog kialakulni, amely gyakorlatilag egy véralvadék, fontos, hogy erre vigyázzunk és helyben tartsuk. Ez azért lényeges, mert a vérrög a feltétele a helyes sebgyógyulásnak, ha kiszárad a seb, akkor könnyen megtapadnak a baktériumok az adott csontszakaszon, emiatt a csonthártya és a sebüreg begyullad és nagy fájdalmat okoz. Ezért az alábbiakra kell figyelnünk:

 • A sebet szívogatni, öblögetni, kiköpni a szájból a vért vagy a nyálat nem szabad. Öblögetni szájvízzel sem szabad.
 • A seb tetejét tisztítani kell fogkefével és fogkrémmel, de a sebbe belenyúlni nem szabad.
 • A fogakat továbbra is ápolni kell, fogmosáskor az átzubogtatás helyett óvatosan szabad kiengedni a vizet a szádból.
 • Tejet, tejterméket, apró magvas ételt ne fogyassz. A tejet az élőkultúra miatt, a magvakat igedentest-reakció miatt érdemes kerülni.
 • Nehezet emelni, hajolgatni, nem szabad, mert vérzést produkálhat. Éjjel magas párnán érdemes aludni ugyanezen oknál fogva.
 • Dohányozni, tömény alkoholt fogyasztani egyáltalán nem szabad, mert a vérrög szét fog esni.

A fenti szabályokat 3 napig mindenképpen be kell tartanod.

Szeretnéd, hogy a műtét helye egyáltalán ne legyen fájdalmas és még hamarabb is gyógyuljon?

Ez neked is lehetséges, ha a fog helyét PRF-fel intelligens szövettel töltjük fel. A PRF-ről, intelligens szövet (IT: intelligance tissue) eljárásról itt olvashatsz bővebben: Intelligens csontszövet

DR. EGRESSY

SZÁJSEBÉSZET ÉS FOGÁSZAT

 

Fő profilom az implantáció, csontpótlás, bölcsességfog eltávolítás, de konzerváló fogászattal, esztétikai fogászattal és fogpótlásokkal is foglalkozom.

Forduljon hozzám bizalommal!

Kövessen minket

RENDELÉSI IDŐ

Hétfő
14:30-20:00
Kedd
14:30-20:00
Szerda
8:00-14:00
Csütörtök
8:00-14:00
Péntek
8:00-14:00

Letölthető dokumentumok

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

aDATVÉDELMI NYILATKOZAT

JOGI NYILATKOZAT

PANASZKEZELÉS

HÁZIREND

Rendelő

Mechwart Park Irodaház

1024 Budapest, Margit körút 43-45.

II/1 (1-es csengő)

Telefon

+36 20 516 3640

E-mail

dregressymolnar@gmail.com