A fogpótlás implantátumokon minden típusú foghiányra megoldást nyújt?

Miért jó a fogászati implantátum a hagyományos pótlásokkal szemben?

Fogágybetegség miatt mozognak a fogaid? Gyerekkorodban kihúzták a hátsó fogaid, és azóta annyira félsz, hogy nem pótoltattad? Folyton begyullad a fogad, pedig milliószor gyökérkezelték? A problémád legpraktikusabb megoldása a fogászati implantátum!

 • Legyen szó egyetlen foghiányról,
 • Sorközi foghiányról,
 • Sorvégi foghiányról,
 • Teljes fogatlanságról, a fogászati implantátumokkal mindegyikeset sikeresen és tartósan kezelhető.
 • A szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni, emiatt kíméletes módszer a páciens saját foganyagával szemben
 • Minden típusú fogpótlást stabillá tesz, nincs meg az elmozdulás veszélye
 • Teljeskörűen megoldhatóak vele olyan bonyolult helyzetek, amelyeket a hagyományos fogpótlásokkal nem, vagy csak kompromisszumok árán tudunk megoldani.

Hogyan készül el egy implantációs fogpótlás?

A műgyökér (implantátum) beültetését követően, ha letelt a gyógyulási szakasz, (3-6 hónap) az íny alól felszabadítjuk az implantátumot és gyógyulási csavart helyezünk be, amely köré gyógyul az íny és egy végleges, szép formát vesz fel-ezt a lépést egybe tudjuk vonni a beültetés időpontjával, amennyiben a csont elégséges mennyiségű és kellően szilárd az adott területen.

Két-három hét érési folyamat elteltével levehetjük az első lenyomatot az implantátumokról, és megkezdődhet a végleges fogpótlás elkészítése.

Egyes esetekben azonban a végleges pótlás előtt ideiglenes fogpótlást is készítünk. Ennek oka többes: Kiterjedtebb fogpótlások esetén az ízületet szoktatjuk ahhoz, hogy a rágófelszínek helyreállításával egy rossz, megszokott pozícióból egy új, jó helyzetbe kerül.

Ehhez azonban az izmoknak és az ízületi szalagoknak meg kell szokni az új helyzetet, és ehhez időre van szükség.

Ha a harapáson még állítani kell, akkor azt az ideiglenes pótláson sokkal könnyebben megtehetjük. -ezen kívül az ideiglenes pótlásokon tesztelhetjük a formákat is, és azt alakítva könnyen tudjuk személyesebbé varázsolni a végleges fogpótlást az ideiglenes mintája alapján.

Milyen fajta implantációs fogpótlások közül választhatunk?

Mindegyik típusú implantációs fogpótlás olyan fokú stabilitást biztosít, amelyre a hagyományos fogpótlások nem, vagy csak korlátozottan képesek.

És most elmagyarázzuk neked, hogy mit jelentenek a különböző pótlás-típusok…

Korona

Szóló foghiány esetén, (amikor csak egyetlen fog hiányzik), esetleg több egymás mellett lévő implantátum esetén alkalmazzuk, ha a páciens azt szeretné, hogy az implantátumai minél jobban hasonlítsanak a természetes fogak állapotához, így az implantátumok nem lesznek összekötve. Az implantátumba kerül egy gyárilag forgácsolt, tökéletesen illeszkedő gyári elem, a felépítmény, és erre ragasztjuk rá a koronát, vagy csavarozott korona esetén a fogtechnika speciális ragasztóval ragasztja össze a gyári elemet a koronával, és azt egy átmenőcsavar rögzíti az implantátumban. Ennek előnye a ragasztott pótlással szemben, hogy a csavarbemenet felszabadításával a kapcsolat bármikor oldható ás a fogmű levehető, javítható, cserélhető annak roncsolása nélkül.

Anyaga általában titánkerámia, cirkon-kerámia vagy teljes cirkon.

Híd

Kiterjedtebb egybefüggő foghiányoknál, vagy teljes fogatlanság esetén úgynevezett körhíd is készíthető-természetesen amennyiben meg tud felelni a szakmai feltételeknek. A körhíd esetén minimum 6 vagy 8 db implantátumra van szükség, hogy a terhelés hatására a fogmű hosszú távon is tartós legyen.

Stéges fogpótlás- 4 implantátumon elhorgonyzott kivehető pótlás

Bár sokan elsőre idegenkednek a kivehető fogpótlás gondolatától, a stéges fogpótlásokkal tényleg teljeskörű rágóstabilitást lehet elérni. Stég esetén 4 implantátumot helyezünk az állcsontba és ezeket egy fém merevítéssel összekötjük, pont, mint egy kikötőben lévő stég esetén, ahol a stég négy lábát köti össze a merevítés.

Bizonyos esetekben számos előnye is lehet, többek között, hogy az ínyt bármilyen mosolyvonal esetén is nagyon harmonikusan pótolja a műíny az ínyt, így nem lesz természetellenes a hatás.

A stabilitáson kívül a stég előnye a teljes kivehető pótlással szemben, hogy a stabilitása mellett nem kell a teljes szájpadot beborítani vele, elég csak egy kis részét, és ez sokkal kényelmesebbé teszi a fogpótlás viselését.

A stéges fogpótlásban műfogak vannak, amelyeket a legesztétikusabb kompozit anyagból, rétegezve, teljesen élethűre formáznak.

Mikor marad tartós az implantációs pótlásod?

Az implantátumos fogpótlásokat ugyanolyan, vagy még fokozottabb figyelemmel kell tisztítani, mint a fogakon nyugvó pótlásokat. Mivel az implantátum nem élő szerv és nincs keringése, a gyulladásos környezet esetén az íny hamar lehúzódik az implantátum nyakáról, természetesen a csonttal együtt, és ez hosszú távon az implantátum elvesztéséhez vezethet.

Ezért a fogpótlásokat szoros kontroll alatt kell tartani:

 • Minimum évente egy orvosi ellenőrző vizsgálatra kell jönnöd, hogy meggyőződjünk róla, hogy minden rendben van
 • Szükség esetén évente egy kontroll röntgenen is ellenőrizhetjük az implantátumokat körülvevő csont állapotát
 • Legalább fél évente fogkőeltávolítás és teljes szájhigiénés plakk kontroll szükséges, hogy a pótlás professzionális tisztításon essen át.
 • Napi szinten fogköztisztító használata kötelező
 • Étkezések utáni alapos fogmosás és szájvíz használata ajánlott.

DR. EGRESSY

SZÁJSEBÉSZET ÉS FOGÁSZAT

 

Fő profilom az implantáció, csontpótlás, bölcsességfog eltávolítás, de konzerváló fogászattal, esztétikai fogászattal és fogpótlásokkal is foglalkozom.

Forduljon hozzám bizalommal!

Kövessen minket

RENDELÉSI IDŐ

Hétfő
14:30-20:00
Kedd
14:30-20:00
Szerda
8:00-14:00
Csütörtök
8:00-14:00
Péntek
8:00-14:00

Letölthető dokumentumok

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

aDATVÉDELMI NYILATKOZAT

JOGI NYILATKOZAT

PANASZKEZELÉS

HÁZIREND

Rendelő

Mechwart Park Irodaház

1024 Budapest, Margit körút 43-45.

II/1 (1-es csengő)

Telefon

+36 20 516 3640

E-mail

dregressymolnar@gmail.com