Telefon

+36 20 516 3640

Rendelő

Mechwart Park Irodaház

1024 Budapest, Margit körút 43-45. II/1 (1-es csengő)

E-mail

dregressymolnar@gmail.com

A sorvégi implantáció és az őrlőfogak pótlása

Tudták, hogy a nemzetközi felmérések szerint az első nagyőrlőinket veszítjük el leghamarabb? Ezt követi a sorban a második nagyörlő.

Az őrlőfogaknak fontos szerepe van a táplálék őrlésében, a rágóerők eloszlatásában, és összességében nem túlzás azt mondani, hogy az egész rágó ízület-rágóizom-fogak-fogágy alkotta rágószervrendszer egészséges egységének fenntartásában is meghatározó súlyó szereppel vesznek részt. A fogazat rágóapparátusának megbomlása hosszútávon súlyos következményeket von maga után.

Nézzük meg, hogy lehetséges mindez? Ha egy fogat elveszítünk, akkor

– a szomszédos fogaknak nem lesz ellentartó ereje, ezért az említett fogak a foghiány helyére fognak idővel bedőlni, ezzel megbontva a rágó és őrlőfelület szabályosságát, továbbá a bedőlő, szomszédos fogat nem tengelyirányú rágóerők érik többé, hanem azok döntögető erőket fognak képviselni, mely idővel a fogat körülvevő csont felszívódását és a fogágy meggyengülését okozhatja, mely egyenes út a fog elvesztéséhez.

– A fentebb említett ellentartó erő a szemközti (a másik állcsonton lévő, a fog „felett” vagy „alatt” elhelyezkedő, azzal szemben lévő) fogra sem lesz többé befolyással, így az is akadálytalanul kiemelkedhet az üregéből, ami szintén megbontja az őrlőfelületek finom egységét, és a kiemelkedett fog túlterhelődéhez vezethet.

– Széles mosoly esetén a hátulsó régióban lévő fogak hiánya is okozhat esztétikai problémát, ezáltal szocio-kulturális, pszichés jelentősége is van, hogy van-e foghiányunk vagy nincs.

– A hangképzésünk is megváltozhat, a foghiány helyére a nyelv és egyéb lágyszövetek beterjedhetnek.

– Gyakran a másik oldalon kezdünk többet rágni, mellyel egyenlőtlen terhelést alakítunk ki a két oldal között, illetve a kevéssé megrágott étel emésztőrendszeri problémákat is okozhat.

Tehát egy fog elvesztése nem csak a rágófelületek és a fogak egységét változtatja meg.

A szervezet alapszabálya, hogy semmit sem tart fenn feleslegesen.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eltávolított fog helyén idővel a csont minden dimenzióban leépül. Ennek üteme és mértéke az egyén adottságaitól és életvitelétől függ.

Mikor érdemes implantátumot behelyezni az adott csont-régióba?

A fogeltávolítást követően két dolgot kell mérlegelnünk, hogy a műtét ideális időpontját megállapítsuk:

– Ha minél inkább több csontot és feszes ínyszövetet akarunk megtartani, akkor a műtétet mihamarabb kell elvégezzük a fogeltávolítást követően, de megkockáztatjuk, hogy az implantátum a kezdeti időszakban nem lesz olyan nagy mértékben stabil.

– Ha azonban az elsődleges szempont az adott csontterület gyógyulása (akár egy csontban zajló krónikus gyulladás miatt), akkor a már érett csontszerkezet létrejöttét követő műtét során egy elsődlegesen is stabil implantátumot tudunk elérni, azonban a frontfogak területén ez kompromisszumot követel az esztétikát tekintve.

Ha az implantátumot a fogeltávolítást követően rövid idővel, azaz a gyógyulási szakaszban korán helyezzük be, akkor kevesebb csontmennyiség áll rendelkezésünkre, hogy az implantátumot abban elhelyezzük, (hiszen a fog helye még nem töltődött fel csonttal) ezáltal az implantátum elsődleges stabilitása (az implantációt követően mérhető stabilitás) nagy valószínűséggel kisebb lesz, mint ugyanebben a régióban mért stabilitásnál, ha az a már teljesen gyógyult csontban történt volna. Ugyanakkor a korai implantációnak is megvannak a maga előnyei. Minél hamarabb helyezzük be az implantátumot, annál kisebb mértékű a csontvesztés, és a lágyszövetek viszonya is annál inkább megtartott az eredeti állapothoz viszonyítva.

Mi történik akkor, ha az implantációt a teljes csontgyógyulást követően végezzük el?

Nagy valószínűséggel az implantátum elsődleges stabilitása nagyobb lesz, mint a korai implantáció esetén, az idő múlásával a kezdeti szakaszban, a fogeltávolítást követően előbb több lágyszövet áll rendelkezésünkre sebzárásra egy implantáció vagy csontpótlás esetén, amely előnyös is, azonban sok idő elteltével, mind a csont, mind a feszes ínyszövet mennyisége drasztikusan lecsökken. Frontfogak pótlása esetén csak abban az esetben alkalmazzuk, ha az azonnali implantáció nem lehetséges, mert a fogak között lévő finom kis csontlécek lebomlása a fogak között lévő ínyháromszögek elvesztésével jár, amely a fogközökben lévő rések megnyílását okozza, és ez kevésbé kedvező esztétikai feltételeket teremt.

Mikor javasolt az implantáció időpontja, ha az azonnali implantáció nem lehetséges?

A fogeltávolítást követően három hónappal csinálunk egy kontroll CBCT-t, melyen megállapítható, hogy elég idő telt-e el egy olyan érett csontszövet kialakulásához, amely az implantátum behelyezésekor kellő stabilitást biztosít.

Amennyiben a válasz igen, az implantátumot behelyezzük, majd három hónap gyógyulási szak következik.

Mikor készülhet el a korona az implantátumra?

Az implantátum beültetését követően három hónapnak kell eltelnie, hogy az implantátum felszínén a csontsejtek közvetlenül megtapadjanak, és azzal kötőszövet nélküli, szoros kapcsolatot hozzanak létre. Ez a folyamat az integráció, amely során a csont-szerencsés esetben-befogadja a csontba helyezett implantátumot. Ezután klasszikus sorrendben az implantátum felszabadítása, majd azt követően a lenyomatvétel következik, amely alapján elkészülhet a korona az implantátumra.

DR. EGRESSY

SZÁJSEBÉSZET ÉS FOGÁSZAT

 

Fő profilom az implantáció, csontpótlás, bölcsességfog eltávolítás, de konzerváló fogászattal, esztétikai fogászattal és fogpótlásokkal is foglalkozom.

Forduljon hozzám bizalommal!

Kövessen minket

RENDELÉSI IDŐ

Hétfő
14:30-20:00
Kedd
14:30-20:00
Szerda
8:00-14:00
Csütörtök
8:00-14:00
Péntek
8:00-14:00